SKLEP INTERNETOWY Z KOSMETYKAMI NATURALNYMI

Szukaj

Woda różana – Właściwości i zastosowanie w kosmetyce

Administrator, 20 lipiec 2019
Woda różana – Właściwości i zastosowanie w kosmetyce

Róża to atrybut rzymskiej bogini miłości. Natomiast woda różana była sekretem piękna Kleopatry, jednej z najsłynniejszych i najpiękniejszych kobiet w w świecie antycznym. Jakie więc wyjątkowe właściwości posiada hydrolat z wody różanej?

Woda różana naturalna jest produktem ubocznym procesu destylacji płatków róż za pomocą pary wodnej, z której przede wszystkim pozyskuje się olejki różane. Uzyskanie czystego olejku różanego jest bardzo kosztownym procederem, dlatego też ceny olejków różanych są wysokie. Dzieje się tak, ponieważ aby uzyskać kilogram czystego olejku różanego, potrzeba około 5 ton płatków róż. Do produkcji wody różanej używa się takich odmian róży jak: Rosa Damascena, Rosa Centfolia i Rosa Gallica.

Woda różana Właściwości

Lecznicze, pielęgnacyjne i przeciwstarzeniowe właściwości wody różanej były wykorzystywane i doceniane przez różne kultury na przestrzeni tysięcy lat. Woda różana bogata jest w wiele cennych składników aktywnych, takich jak: prowitamina A, witaminy z grupy B, witamina C i E oraz flawonoidy.

Jakie posiada woda różana Działanie i efekty?

- Łagodzi zmiany trądzikowe.

- Działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie.

- Poprawia koloryt skóry i rozjaśnia przebarwienia.

- Redukuje wydzielanie sebum.

- Ściąga i zmniejsza widoczność porów skórnych.

- Wykazuje działanie przeciwstarzeniowe.

- Wzmacnia naczynia krwionośne.

- Łagodzi wszelkie podrażnienia skórne.

- Wygładza, nadaje skórze zdrowego blasku i rozświetlenia oraz odświeża ją i oczyszcza.

- Zmniejsza opuchliznę wokół oczu.

- Utrzymuje prawidłową równowagę pH skóry.

- Ujędrnia i uelastycznia skórę.

- Stymuluje produkcję kolagenu i elastyny.

- Regeneruje, nawilża i odżywia skórę.

Jak wykorzystywana jest Woda różana w Kosmetyce?

Wodę różaną spotkać możemy w aromaterapii czy w kuchni, jako naturalny aromat wypieków, napojów czy mięsa lub potraw z migdałami i pistacjami, a nawet do picia. Hydrolat różany znajduje też zastosowanie w kosmetyce jako: płukanka lub mgiełka do włosów, płukanka do jamy ustnej i gardła. Woda różana może być także dodatkiem do kremów, balsamów, masek lub glinek do twarzy (pogłębia ich działanie) i włosów, szamponów, perfum, soli i kulek do kąpieli oraz zabiegów SPA.

Jakie działanie ma Woda różana do Twarzy?

Woda różana od wieków z powodzeniem wykorzystywana jest m.in. w pielęgnacji twarzy. Jej wyjątkowe właściwości doceni każdy, nawet skrajny typ cery. Zarówno skóra sucha (woda różana silnie nawilża nawet bardzo suchą skórę), bardzo wrażliwa ( nie podrażnia nawet najbardziej delikatnej skóry), jak i dojrzała (zapobiega powstawaniu nowych zmarszczek i zmniejsza widoczność już powstałych), a nawet mieszana i trądzikowa (łagodzi stany zapalne i trądzikowe skóry, reguluje wydzielanie sebum oraz zmniejsza widoczność potrądzikowych blizn i rozjaśnia przebarwienia) skorzystają z jej dobroczynnego działania. Hydrolat różany koi, poprawia ogólny koloryt, odżywia szarą i zmęczoną cerę oraz przywraca naturalną równowagę naszej skóry.

Woda różana do Włosów

Woda różana na włosy również sprawdzi się bardzo dobrze. Świetnie wpływa na ogólny wygląd, jakość i kondycję nie tylko naszych kosmyków, ale i skóry głowy. Regularne stosowanie wody różanej bezpośrednio na włosy sprawi, że pukle będą elastyczne, pełne blasku i miękkie w dotyku. Natomiast zastosowana na podrażnioną skórę głowy łagodzi jej stan, pieczenie, swędzenie i zaczerwienienie oraz wzmacnia cebulki włosa. Wodę różaną z powodzeniem można stosować do wielu naturalnych płukanek do włosów i skóry głowy, jako mgiełka do bezpośredniego spryskania lub jako dodatek do kosmetyków.

Jak stosować?

Kiedy już zdecydujemy, że naszym hydrolatem będzie woda różana jak należy ją stosować aby przyniosła efekty? Woda różana jako tonik sprawdza się rewelacyjnie, szczególnie dla cer zmęczonych, suchych, podrażnionych i pozbawionych blasku. Hydrolat z wody różanej można też stosować do domowej roboty maseczek do twarzy i ciała, dodatek do kąpieli i wielu produktów pielęgnacyjnych. Woda różana zamiast toniku jest bardzo popularnym zjawiskiem, można więc z powodzeniem stosować ją do spryskania (nawet kilka razy dziennie) naszej twarzy lub włosów lub stosować jako demakijaż skóry twarzy. Bezpośrednio zastosowana w formie mgiełki (spray) woda różana na makijaż odświeży naszą skórę i cały make – up w naturalny sposób utrwalając go. Natomiast zastosowana przed nałożeniem makijażu woda różana nawilży naszą skórę i sprawi, że makijaż będzie wyglądał naturalniej i promienniej.

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów