SKLEP INTERNETOWY Z KOSMETYKAMI NATURALNYMI

Szukaj

Oleje do cery trądzikowej

Administrator, 25 czerwiec 2019
Oleje do cery trądzikowej

Czy w ogóle warto stosować olejki?

Częściej spotkamy się zaleceniami, by do cery trądzikowej stosować kosmetyki typu „oil-free” czy właśnie pozbawione olejów i maseł, którym często zarzuca się działanie komedogenne. I chociaż stosowane na dzień rzeczywiście sprawdzają się w swej roli lekkich nawilżaczy to nie odbudowują zdrowej powłoki hydrolipidowej. Warto więc przyjrzeć się olejom, ponieważ istnieją wśród nich tzw. oleje suche, które nie bardzo dobrze się wchłaniają i równocześnie uzupełniają czasami zubożałą warstwę sebum, równoważą produkcję łoju i dostarczają skórze to, czego potrzebuje. Olejki mają niskie pH, dzięki czemu skóra staje się odporna na wpływ środowiska, zrównoważona. Nie jest odwodniona, woda nie odparowuje z jej powierzchni zbyt szybko, jak to się dzieje w przypadku odtłuszczonej cery.

Olejki do cery trądzikowej

Olej tamanu

Olej tamanu należy do kategorii olejów suchych, szybko wchłaniających się, równocześnie pozostawiających na cerze lekkie blask, który wygląda jak po użyciu rozświetlacza. Ma właściwości przeciwzapalne, przyspiesza gojenie, zwalcza wypryski, zmniejsza ilość stanów zapalnych, jest antybakteryjny. Regeneruje skórę, jest bogaty w antyoksydanty i zapobiega pojawianiu się zmarszczek. Zmniejsza widoczność blizn i przebarwień. Podnosi odporność skóry na infekcje, nawilża i odpręża skórę. Redukuje blizny i rozstępy.

Olej jojoba

Olej jojoba należy do olejków suchych, natychmiastowo wchłaniających się w skórę. Jest olejem rzadkim, o delikatnie żółtym zabarwieniu. Olej jojoba ma budową podobną do ludzkiego sebum, dzięki czemu reguluje przetłuszczanie i zmniejsza przesuszenie skóry. Jest więc doskonałym olejem do cery mieszanej, tłustej oraz dojrzałej.

Olej z pestek malin

Olej z pestek malin nie jest olejem rzadkim, ale dość dobrze wchłania się w skórę. Uspokaja i wycisza zmiany skórę, sprzyja gojeniu się ran, przyspiesza regenerację skóry. Reguluje on pracę gruczołów łojowych, zmniejsza widoczność przebarwień i blizn. Jest bogaty w przeciwutleniacze i chroni przed fotostarzeniem się skóry okrywając ją filtrem UV.

Olej z neem

Olej z neem można uznać za jeden z najskuteczniejszych olejów działających antyseptycznie i przeciwalergicznie. Zapobiega rozwojowi bakteryjnych stanów zapalnych skóry, przyspiesza gojenie się skóry, działa przeciwświądowo.

Olej pracaxi

Olej pracaxi to olej o właściwościach antyseptycznych i przeciwbakteryjnych, chroni i zapobiega pojawianiu się zaskórników i trądziku. Zmniejsza przebarwienia i blizny, wycisza zmiany trądzikowe. Olej słynie właśnie z niwelowania przebarwień, blizn i rozstępów, doskonale radzi sobie z bakteryjnymi infekcjami skórnymi. Ma właściwości przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów